Pažitka patří mezi bylinky, které jsou pro naše zdraví hlavně na jaře po zimě velmi prospěšné. Pomáhá nám tělu zajistit zejména přísun vápníku, draslíku a dalších živin, přispívá k aktivitě trávícího traktu, posílení imunity a harmonizaci krevního tlaku. Pěstování pažitky v přenosných nádobách na balkóně či na parapetu okna kuchyně či chodby je snadné.
Pěstování pažitky v nádobách i na zahradě
Péče o byliny v květináčích se ale od té na zahradě liší. Doma rostou v omezeném prostoru odkázány na námi poskytnutý pravidelný přísun vody a hnojiva. Potřebují světlo, proto je dáváme na okno orientované na jih, jihovýchod nebo západ a na zahradě ji vysazujeme na slunné či polostinné stanoviště. Pažitku v květináči zalévejte raději častěji a malými dávkami vody a nepřelijte ji. Nezapomínejte ani na pravidelné přihnojování ideálně bio organickými hnojivy.
Využití pažitky v kuchyni je široké. Báječně se hodí na chleba, do salátů, polévek, omáček i pomazánek. Zvýrazní míchaná vajíčka, jídla z ryb, brambory, polévky, omáčky nebo houby.
Výsev či výsadba pažitky
Pažitku pro pěstování doma buď vyséváme, nebo ji zakoupíme již předpěstovanou a vysazujeme ji až v květnu ven po zmrzlých. Venku je nutná příprava zahrady na jaro. Výsev přímo na stanoviště probíhá od března do srpna.
Pozor na změnu stanoviště
Můžeme si ji také na podzim vyrýt ze záhonu, zasadit do květníku a pěstovat doma. Vždy je třeba dbát na aklimatizaci. Pažitku v bytě pěstujte na jednom místě a na jiné stanoviště ji přenášejte jen vynímečně. Nemá ráda výkyvy teplot při větrání a průvan, při otevření okna snadno namrzne.
Vhodný substrát
Pro výsadbu do květináče doporučujeme Přírodní substrát pro bylinky, který obsahuje směs kvalitních rašelin, prosetého jemně tříděného křemičitého písku a organických hnojiv. Neobsahuje průmyslová hnojiva a ocení ho celá vaše bylinková zahrada.
Zkuste růstový aktivátor
Pro lepší růst v domácích podmínkách doporučujeme růstový aktivátor s výživou Kopřiva plus ze směsi kopřivy dvoudomé a břízy bělokoré. Obsahuje živiny N, P, K, Mg a Ca včetně stopových prvků Fe, Zn, Cu a Mn ve snadno přijatelné formě. Podporuje tvorbu kořenů, růst listů, ale i kvetení i vývoj plodů a vitalitu.
Nejznámější druhy pažitky
- Erecta – vhodná pro pěstování v květináči, odolná a dekorativní, listy jsou tuhé, vzpřímené a mají lahodnou, méně kořeněnou chuť.
- Pražská – ideální k rychlení doma na okně, obsahuje hodně vitamínu C a má vyšší obsah pálivých silic v listech.
- Jemná – má vysoký obsah vitaminu C a smaragdové listy.
- Čínská – má jemné lístky a výraznou česnekovou vůni.
Choroby a škůdci pažitky
V bytech nám pažitka nejčastěji žloutne a pak i zasychá, což je způsobeno přelitím a zahníváním kořenového systému. Pažitka pěstovaná na záhoně venku je poměrně odolná a nevadí jí ani zahrada ve svahu. Pokud jí zasychají špičky listů, problémem je závlaha, hnojení nebo nevhodná půda. Pažitku napadají škůdci jako rzivost cibule, háďátko zhoubné, vrtalka pórová nebo květilka cibulová, ale většinou si s tím ve vhodných podmínkách pro pěstování sama poradí.
Často kladené otázky
Pažitka se množí generativně, semenem nebo dělením trsů. Vysévá se mělce do volné půdy v březnu až dubnu, ale klidně až do srpna, do řádků 20 až 30 cm od sebe a pouze jemně zahrnou. Až po vyklíčení je vhodné přisypat trošku zeminy.
Květy lze použít stejně jako pažitku, na čerstvé posypání polévek a hlavních jídel nebo do pomazánek, salátů a jako dekoraci na jakýkoliv slaný pokrm.