Zavařování okurek – vše co potřebujete vědět

Úspěšné zavařování okurek vyžaduje, aby všechno bylo čisté. Okurky je třeba pečlivě vydrhnout kartáčkem, sklenice i víčka vyvařit, aby se netvořila plíseň.

Zavařování je hotová věda. Je třeba při něm dbát na sterilitu a pečlivou čistotu. Ideální je myčka na umytí sklenic. Na zavařování zvolte malé a tvrdší okurky, Ty se vám nerozvaří se, jsou křupavé a lépe se s nimi plní sklenice. Větší okurky pak využijete třeba na bramborový salát či chlebíčky. Dejte si pozor na dobu zavařování, ať nejsou vaše okurky příliš měkké. Důležité jsou i ingredience.

Tip: Vše o pěstování rajčat

Jaké jsou třeba ingredience

Někdo dává do okurek křen, mrkev či kopr, jiný to nesnáší. Zvyk je železná košile. Nejčastějšími přísadami je kopr, 5 koleček mrkve, kousek křenu, 1/4 cibule nakrájená na proužky, 4 zrnka pepře, 6 zrnek nového koření, pár hořčičných semínek, lžička soli, 2 lžíce cukru, 100 ml octa, zavařovací Deko a samozřejmě voda. Někdo dává česnek, kolečka petržele, bobkový list, feferonku, hřebíček nebo vinné listy.

Postup při zavařování

Na dno dobře vyvařené sklenice dejte mrkev, část cibule, pepř, nové koření a hořčičná semínka. Přidejte další popsané ingredience, na které jste zvyklí. Pak naskládejte do sklenice okurky, které proložíte zbytkem cibule a kouskem křenu. Zalijte sklenice zálivkou, kterou si připravíte ve vedlejším hrnci. Dáte do ní cukr, sůl, ocet a vodu v poměru daném pro množství sklenic. Někdo přidává Deko, existují i jiné zavařovací a kořenící přípravky. Přidávejte opatrně, ať nejsou okurky překořeněné ať vás neštípou na jazyku.

Samotné zavařování

Sklenice pečlivě očistěte ještě čistou utěrkou po jejich okrajích a zavíčkujte. Na to se používá zavařovací hlava, pokud nepoužíváte šroubovací sklenice. Zavařujte je na teplotu 85 ˚. Většinou se řídíme objemem sklenic. S objemem 0,7 litru zavařujte asi 20 minut na 85 °C, poloviční o 15 minut, litrové asi 25 minut. Když si nejste jisti, raději použijte kratší čas než delší, ať své okurky nerozvaříte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *