Jak zavařovat v myčce? Jednoduchý postu.

Myčku nemusíte využívat jen na mytí nádobí, ale i na zavařování. Je to snadné a nepotřebujete k tomu zavařovací hrnec ani teploměr. Jak zavařovat v myčce?

V myčce je pro zavařování dostatečná teplota 70 až 80 °C a na sterilizaci úplně stačí. Musíte však respektovat určitá pravidla. Jaká to jsou? Podívejme se na to.

Základní pravidla pro zavařování v myčce

  • nikdy nezavařujte a současně neumývejte nádobí
  • při zavařování nepoužívejte žádné čistící a leštící prostředky
  • větší sklenice v myčce dávejte do spodní části myčky
  • menší sklenice můžete umístit do horní části myčky
  • sklenice musí stát rovně
  • sklenice se nesmí vzájemně dotýkat, ideální vzdálenost od sebe je 4 až 5 cm
  • při sterilaci zvolte základní mycí program, tedy ten nejdelší
  • nastavte teplotu vody na 70 až 80 °C
  • nejvhodnější sklenice pro zavařování v myčce jsou sklenice s víčkem na závit, mohou to však být i klasická omnia víčka

Příprava sklenic

Sklenice na zavařování včetně víček nejprve pečlivě umyjte v myčce na intenzivní program s nejvyšší teplotou. Nakonec je můžete ještě prolít vroucí vodou. Tak se spolehlivě zničí všechny spóry plísní a mikroby. Uschnout je můžete nechat položené čisté utěrce a je lepší je neutírat. Víčka použijte vždy raději nová.

Postup při zavařování

Ovoce nebo zeleninu důkladně omyjte a připravte na nakládání. Naskládejte je do čistých zavařovacích sklenic a obsah zalijte nálevem. Plné sklenice pokaždé dobře uzavřete. Naskládejte sklenice do myčky tak, aby vždy stály rovně a nedotýkaly se vzájemně jedna druhé. Nechte mezi nimi mezery 5 cm. Nejlepší je využívat pouze spodní koš. Pokud máte i malé sklenice, třeba od dětských přesnídávek, můžete je naskládat i do horního koše.

Nastavení myčky

Nastavte myčku na nejdelší program. Většinou je to ten základní, který trvá asi 2 až 2,5 hodiny. Jakmile bude myčka zcela naplněná, můžete čas ještě i o něco prodloužit. Pokud třeba dáte do myčky celkem 24 sklenic, doba programu se prodlouží o 1/3 času. Teplotu nastavte na 70 až 80 °C a následně myčku spusťte. Při zavařování však nepřidávejte do myčky žádný mycí ani leštící prostředek a ujistěte se, že jsou zásobníky v myčce prázdné. Program nechte proběhnout úplně až do konce včetně sušení. Pak sklenice vyndejte, položte je na suchou utěrku víčkem dolů a nechte je pomalu zcela vychladnout, klidně je tak nechte do druhého dne.

Co lze zavařovat v myčce

V myčce se dá zavařit opravdu vše, co vás napadne. Bez problémů v ní sterilizujete džemy, marmelády, ovocné přesnídávky, kompoty, okurky, lečo, zeleninové čalamády a omáčky, houby, domácí paštiky, maso i hotová jídla. Udělejte si třeba domácí paštiky a masové konzervy na dovolenou nebo pro pobyt na chatě. Na zavařování okurek nebo zavařování hub je myčka ideální.

Zdroj obrázků: recipes-plus.com, tcfeline.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *