Výroba domácího přírodního mýdla krok za krokem

Výroba domácího přírodního mýdla je jednoduchá, levná a přesně víte, co všechno je jeho obsahem. Napadlo vás vyrobit si tuto základní potřebu doma a víte jak na to?

Naše pokožka je velmi citlivá a největším problémem průmyslově vyráběných mýdel je zejména to, že naši kůži nadměrně vysušují. U domácího mýdla si složení nastavíme tak, aby nám to vyhovovalo, mýdlo příjemně vonělo a bylo bez zbytečné parfemace.

Výroba domácího přírodního mýdla

Proces, při kterém vzniká mýdlo, je nazýván zmýdelnění. Kvalita mýdel na trhu je různá. Nikdo neví, kolik vlastně obsahují prospěšného glycerinu. Mají vysoký obsah konzervantů zaručujících stálou vůni, barvu i konzistenci a vysoký obsah živočišného loje.

Co je glycerin

Glycerin má systematický název propan-1,2,3-triol. Je to bezbarvá viskózní kapalina bez vůně. Ve formě esterů je součástí tuků, zejména přírodních. Používá se při výrobě kosmetiky, mýdla a hydratačních krémů. Ve vyšších dávkách je slabě jedovatý, způsobuje bolest hlavy, nevolnost až zvracení. V určitém množství je prospěšný a naši pokožku zvlhčuje.

Jak na výrobu domácího přírodního mýdla

Mýdlo je směs organických látek v pevné nebo kapalné podobě působící jako anionický tenzid. Snižuje povrchové napětí vodných roztoků a umožňuje vodě, aby umývala a pouze se neshlukovala na povrchu ve formě kapek. Mýdlo obklopí nečistoty, uzamkne je v sobě a dohromady s vodou je odstraní z pokožky.

Tip: Jak na čištění stříbra – Zaručené tipy, abyste zachovali stálý lesk

Potřebné ingredience

  • 500 g vepřového sádla
  • 500 g oleje, jako olivový, palmový, kokosový
  • 138 g hydroxidu sodného
  • 380 ml vody
  • vonné oleje
  • bylinky
  • teploměr
  • lžíce
  • formičky

Než začneme tvořit

Než se pustíme do výroby mýdla, připravíme si formy, které chceme použít. Dřevěné formy si raději vyložíme pečícím papírem. Jakmile budeme mít mýdlovou hmotu zcela připravenou k nalití do forem, už není čas někde hledat formy a stříhat si pečící papír na jejich vyložení. Doporučuji si nachystat hadr a pár papírových utěrek. Hodí se i hadr napuštěný octovou vodou na uklízení. Když vám hmota někde ukápne na pracovní plochu, hravě ji setřete.

Postup výroby domácího přírodního mýdla

Hydroxid sodný vsypte za stálého míchání do vody. Chemická reakce zahřeje dno hrnce, proto použijte raději nerezový. Ve druhém hrnci rozpusťte sádlo a smícháme s olejem. Jakmile směs dosáhne teploty 55 až 60 °C přilijte hydroxid do tuku a míchejte pro urychlení procesu zmýdelnění. Vznikne táhlá kaše, do které přidejte další ingredience, jako sušené bylinky, sůl z mrtvého moře, med nebo třpytky. Směs přelijte do formiček a nechte ztuhnout. Mýdlo lze i krájet.

Krájení a uložení mýdla

Mýdlo krájíme až druhý den nebo za pár dní, až dokonale ztuhne. Krájet můžeme nožem, špachtlí nebo jsou i speciální kráječe na mýdlo. Nejlepší je strunový kráječ, který vám zjednoduší práci. Po nakrájení mýdlo uložte na suché a vzdušné místo, bez přístupu slunečních paprsků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *