Recept na zavařování hub v octovém nálevu

houby

Pokud máte dostatek hub, smaženice, omáčka, polévka a smažené houby už se vám přejedly a máte i dostatek nasušeno, můžete je zkusit i zavařit. Pár receptů na zavařování hub vám představíme.

Držte se osvědčených receptů a zaměřte se na důslednou sterilitu zavařovacích sklenic. Použijte středně velké a pevné houby. Zejména žampiony, hřiby, lišky, václavky a ryzce. Nejprve houby pečlivě očistěte a opláchněte proudem vody. Pak je nakrájejte na plátky nebo kostky, osolte, opepřete a na 5 až 10 minut povařte. Pak je sceďte, propláchněte vodou, nechte okapat a vysušit.

Plnění sklenic

Vysušené houby naskládejte do zavařovacích sklenic. Na dno dejte bobkový list, kuličky pepře a nového koření a další přísady na dochucení dle chuti. Pak vložte houby a zalijte je vychladlým nálevem. Můžete je kořením i prokládat a přidat feferonky, cibuli, česnek nebo papriku.

Základní nálev

  • 1,5 l vody
  • 3 dcl octa
  • 70 g krystalového cukru
  • špetka soli

Pikantní nálev

  • 1,5 l vody
  • 3 dcl octa
  • 70 g krystalového cukru
  • 4 kuličky pepře
  • špetka soli
  • špetka kmínu
  • česnek dle chuti
  • feferonky nebo chilli papričky dle chuti

Ingredience na nálev smíchejte dohromady a přivedete k varu. Pak odstavíte a nechte vychladnout.

Zavařování hub v octovém nálevu

Houby ve sklenicích zalijte nálevem, uzavřete sklenice a dejte do zavařovacího hrnce. Zavařujte při teplotě 90 °C 20 až 30 minut podle množství sklenic a jejich velikosti. Zavařené houby v chladnu vydrží do příští sezóny. Zavařené houby jsou výborné s pečivem i jako příloha.

Recept na zavařované houby se zeleninou

  • 1/2 kg hub
  • 1/2 kg mrkve, petržele a malých cibulek

Nálev

  • 1 l vody
  • 1/3 l octa
  • 60 g cukru
  • 6 ks bobkových listů
  • 12 kuliček celého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • větší špetka soli

Sklenice plňte směsí nakrájených hub a zeleniny. Suroviny na nálev povařte a vlažným nálevem je zalijte. Zavíčkujte a sterilizujte asi 30 minut na 80 až 90 °C. je to podobné, jako při zavařování okurek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *