Jak na zavařování okurek? Řekneme vám, jak na to.

Okurková sezona začala a je třeba získat ty správné recepty a ingredience na zavařování. Pár tipů na zavařování okurek vám přinášíme.

Precizní zavařování okurek je velmi důležité. Především všechno musí být čisté. Okurky musíte vysoce pečlivě vydrhnout kartáčkem a omýt, sklenice poctivě vyvařit a nezapomenout ani na víčka. Pokud to totiž poctivě neuděláte, pak můžete všechno vyhodit, protože se uvnitř lahví vytvoří plíseň. Někdo dává do okurek křen, někdo mrkev, jiný ne. Náš recept je jeden z návodů, jak se mohou okurky zavařovat a co se do nich dá dát.

Jaké zvolit okurky a ingredience

Použijte malé a tvrdší okurky. Nerozvaří se, jsou pěkně křupavé a lépe se s nimi naplní celá sklenice. Větší okurky si nechte na vaření v kuchyni, nebo si vyrobte speciální sklenice s většími okurky, které pak někdy použijete na chlebíčky, jednohubky, nebo do bramborového salátu. Důležitá věc jsou ingredience. Kopr, 5 koleček mrkve, 2 kolečka křenu, ¼ cibule nakrájená na proužky, 4 zrnka pepře, 6 zrnek nového koření, lžičku hořčičných semínek, lžička soli, 2 lžíce cukru, 100 ml octa, Deko a voda. Přidat lze česnek, bobkový list, feferonku, hřebíček a na vrch vinné listy.

Postup při zavařování

Na dno sklenice dejte mrkev, kus cibule, pepř, nové koření a hořčičná semínka. Naskládejte do sklenice okurky, které proložíte zbytkem cibule a vložíte mezi ně kousek křenu. Zalijte sklenice zálivkou, předem připravenou ve vedlejším hrnci, kam přidáte cukr, sůl, ocet a vodu v poměru daném pro množství sklenic. Použít můžete Deko, nebo jiné zavařovací a kořenící přípravky. Lák vždy ochutnejte, ať to s kořením nepřeženete.

Zavařování okurek

Sklenice pečlivě očistěte čistou utěrkou na jejich okrajích a zavíčkujte. Zavařujte je na teplotu 85 °C. Řiďte se objemem sklenic. Sklenice s objemem 0,7 litru zavařujte 20 minut při 85 °C, poloviční o 15 minut a litrovky zhruba 25 minut. Raději počítejte s kratším časem než s delším, ať nemáte rozměklé okurky, které nekřupají.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *