Víte, jaká kamna vybrat do vašeho domu?

Výběr kamen není jednoduchou záležitostí. Správně vybraná krbová kamna se vám odmění dobrým tepelným komfortem a poskytnou vám komfort, který hledáte. Kamna dělíme podle způsobu vytápění na sálavá a konvekční kamna, případně ještě na akumulační kamna.

Sálavá kamna

Sálavá kamna jsou z litiny, která je velmi pevná a dobře přenáší teplo. Rozpálí se a předávají teplo do místnosti. Největší teplo je v blízkosti kamen, proto by mala kamna stát uprostřed místnosti a samostatně. Pak sálání tepla nestojí nic v cestě. Důležité je i bezpečnostní hledisko a poblíž kamen nesmí být umístěn snadno hořlavý materiál. Tento typ kamen je velmi vhodný pro alergiky, protože při něm nedochází k razantnímu proudění vzduchu.

Konvekční kamna

Konvekční kamna k vytápění využívají proudění vzduchu. Bývají vyrobena nejčastěji z kotlové oceli s dvojitým pláštěm a studený vzduch je nasáván z obytného prostoru přímo do prostoru mezi pláštěm a tělem kamen. Tam se pak ohřívá a v nejvyšším místě následně vychází ven. Jde o konvekci neboli proudění. Tímto způsobem následně dochází k proudění vzduchu v celé místnosti, která se takto mnohem rychleji a mnohem lépe vyhřeje. V blízkosti kamen opět nesmí být předměty z hořlavých materiálů. Je zde sice toto riziko o něco menší, než u předchozího typu kamen, zejména protože je venkovní plášť kamen ochlazován prouděním vzduchu. Kamna jsou méně vhodná pro alergiky kvůli proudění vzduchu a vyšší prašnosti během jejich provozu.

Kombinace, kachlová kamna a akumulační kamna

Kombinací obou způsobů vytápění, kdy se k akumulaci a sálání tepla do místnosti používá ještě na vnější plášť kamen keramika nebo přírodní kámen a současně dochází ke konvekci v prostoru mezi pláštěm a tělem kamen, jsou kachlová kamna. Akumulační způsob vytápění se používá zejména do nízkoenergetických domů. Kamna mají velkou hmotnosti a jsou z přírodního kamene, jako je mastek nebo žárobetonových prstenců a výplně. Ty se pak dají mezi tělo a plášť kamen. Kamna sálají teplo přes sklo dvířek a současně při tom vydávají naakumulované teplo z opláštění, čemuž říkáme nízkoteplotní sálání. Tímto způsobem se zamezuje kolísání teplot, které je u nízkoenergetických domů výrazné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.