Parní trouby v kuchyni

parni-trouba-v-kuchyni

Parní trouba splňuje nároky moderních domácností díky tomu, že je dokonale multifunkční a pokrmy připravuje zdravě. Co všechno umí?

Co takhle upustit páru?

Princip vaření v páře se objevil už ve staré Číně a má své místo i v dnešních kuchyních. V parní troubě se totiž dá nejen péct, ale také vařit nebo grilovat. Pára navíc pomáhá zachovat výslednému pokrmu chuť a vůni. K nedělnímu obědu už tedy nemusíte servírovat vysušené maso nebo neurčitou hmotu, která kdysi bývala zeleninou. 

Na páře lze dokonce péct i moučníky, které pak lépe vykynou. Ideálně je tato technologie doplňována tradičním systémem horkovzduchu. Trouba, kterou si vybíráte, by měla obsahovat obojí. To je potřeba si zkontrolovat před nákupem, ne všechny parní trouby v sobě mají horkovzduch zabudován. 

S parní troubou si doma snadno nachystáte jídlo také metodou sous-vide. Při ní se jednotlivé suroviny pošírují (nechají v horké vodě či jiné tekutině) ve speciálním obalu při teplotě do 95 °C, a to po stanovenou dobu. Většinou poměrně dlouhou, až v řádu hodin. Pokrm je připravován v podstatě ve vakuu, což dovoluje zachovat původní vzhled, chuť, vůni, strukturu i výživové hodnoty.

S parní troubou ušetříte nemalou část nákladů a také čas. Doba přípravy se znatelně zkrátí a navíc není nutné troubu neustále otevírat a pokrm kontrolovat, zda už je dostatečně propečený. K tomu ještě můžete efektivně nastavovat teplotu, intenzitu páry a vlhkost. Maximální teplota ale nikdy nepřesáhne 100 °C.

Co je zdravé, není dobré? Omyl!

Kdo se bojí, že by pořízením trouby musel přijít o poctivou českou trojkombinaci vepřového s knedlíkem a se zelím, může si oddechnout. Maso si nejen zachová svou šťavnatost, ale nepřijde ani o krásně křupavou kůrčičku. Spálit ho přitom prakticky nelze. A knedlíky díky parní troubě nerozvaří ani méně pozorná hospodyňka.

Nic se nenapaluje nejen v pekáči, ale ani na stěny trouby. Proto se spotřebič velmi jednoduše čistí a vy se nemusíte trápit s nekonečným drhnutím zčernalých zbytků. K běžné údržbě vám bude stačit omytí teplou vodou a čisticím prostředkem.

Parní trouba také zvládne dokonale zastoupit klasického pomocníka v podobě mikrovlnky. S jedním zásadním rozdílem ovšem. Jídlo ohřívané v této troubě bude chutnat téměř jako čerstvě uvařené. Opět je to zásluhou páry, která způsobí, že se nic nevysuší.

Pokrmy jsou zdravější a dietnější, protože nevyžadují žádný dodatečně přidaný tuk. I když je samozřejmě jasné, že ze zmíněného vepřového vám ani kouzelná trouba žádné kalorie jen tak „umazat“ nedokáže. Je tak vhodné upozornit snad jen na to, že od parní trouby si nemůžete slibovat přípravu klasického křupavého popcornu a není v ní možné ohřívat nápoje. Naopak si ji určitě oblíbí vyznavači zdravých pokrmů. Ve vegetariánské či veganské kuchyni rozhodně najde uplatnění.

Na vrub je potřeba připsat parním troubám ještě jednu nevýhodu. Stále jsou oproti svým běžným „kolegyním“ o něco dražší. Než si tedy parní troubu pořídíte, rozmyslete si, jestli opravdu pro všechny její funkce chcete a můžete najít využití.

Parní trouby v kuchyni
4.2 (84.44%) 9 hlasů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *