Bazalka: Pěstování, využití a léčivé účinky

Český název rostliny: Bazalka pravá

Latinský název rostliny: Ocimum basilicum

Aromatická stálezelená rostlina s přímou jednoduchou nebo větvenou lodyhou. Existuje mnoho kultivarů. Ve své domovině, kterou je Indie, střední Evropa a jižní Asie, je to dřevnatějící trvalka. U nás se však pěstuje jako jednoletá bylina. Je charakteristická svou typickou vůní a hojně se využívá v kuchyni. Má zelené, ale i červenofialové listy a drobné bílé, žlutobílé až narůžovělé kvítky.

Bazalka, zejména listy a nať se sbírá v období květu a využívá se hlavně jako koření do pokrmů a nápojů, v kosmetickém průmyslu a v lékařství. Rostlina často bývá porostlá chloupky a má typickou aromatickou vůni. Pěstuje se převážně v nádobách, ale zasadit ji můžete i na záhon. Doporučuje se do okolí rajčat i okurek.

Základní informace o bazalce:

Typletnička
Čeleď
Lamiaceae, hluchavkovité
PůvodIndie, střední Evropa a jižní Asie
Výška0,2-0,6 m
Tvarvětvená lodyha
Tvarování / řezpoužívá se jako bylina a koření v kuchyni
Doba kveteníkvěten až září – dle počasí a podmínek
Květdrobný, často hroznovitý, liší se podle druhu, jsou medonosné, voňavé
Barva květuz paždí listenů vycházejí lichopřesleny bílých, žlutobílých až narůžovělých kvítků
Listvejčitý, celokrajný, řapíkatý
Barva listuzelená, světle zelená, červená až fialová
Plodtmavá vejčitá tvrdka
Atraktivitasilně aromatická bylina s vonnými medonosnými květy
Využitípoužívá se jako koření a bylina, vhodná i k sušení
Trvanlivostjednoletá bylina
Ostatnístředně náročná na pěstování

Odrůdy bazalky:

Existuje mnoho druhů, které se liší barvou, velikostí a vůní.

Bazalka pravá – vejčité, zelené listy. Květy jsou bílé, lehce zbarvené do fialova.

Známé odrůdy bazalky pravé

  • Dark green – bylina s křehkými lístky, skutečně pravá bazalka, která je určena a hojně používána do tradičních italských jídel.
  • Compact – tvoří kulatý keříček s drobnějšími lístky a po seříznutí rychle obrůstá.
  • Lettuce leaf – má mírně zkadeřené listy a výrazné aroma, navíc má velmi pěkný vzhled, je léčivá, chutná i okrasná.
  • Lime – má výraznou citronovou vůni, voní tak trochu podobně jako meduňka, je ideální do jídel s plody moře.
  • Ciamonette – má zelené listy, ale její stonky jsou fialové a slabě voní po skořici.
  • Red rubin – je tmavě červenofialová a její krásné květy jsou podobné květům levandule.
  • Blue spice – neboli modré koření, nabízí aroma s nádechem vanilky, hřebíčku, skořice a citronu, proto se z ní často připravuje vynikající čaj.


Řecká bazalka – O. basilicum var. minimum – tvoří hustý keřík s drobnými listy zelené barvy.

Fialová kadeřavá bazalka – O. basilicum Purple ruffles – má zkadeřené listy, které mají jemně zvlněný okraj a mají fialovou barvu.

Tmavě opálová bazalka – O. basilicum Dark Opal – listy jsou pilovité a mají fialovou barvu, chuť je mírně podobná zázvoru.

Skořicová bazalka – O. basilicum Cinnamon – tvoří olivově zelené listy, její vůně je ostře kořenitá.

Bazalka svatá – O. tenuiflorum – tvoří jemně ochmýřené listy, její chuť a vůně je velmi výrazná a oblíbená zejména v thajské kuchyni.

Bazalka kadeřavá – O. basilicum Napolitano – vejčité listy jsou zkadeřené, je velmi oblíbená do salátů, těstovin a pesta.

Bazalka citronová – O.x citriodorum – tento druh voní a chutná po citrusech, je ideální je do salátových zálivek i velmi osvěžujících sorbetů

Jak pěstovat bazalku:

Náročnost na pěstování:středně nenáročná
Teplota:jednoletá, nepřezimuje
Vlhkost:střední až vyšší nároky na vlhkost 
Množení:semeny
Zemina: propustná, výživná, bohatá na vápník
Škůdci:škůdci ji nenapadají
Světlo:plné slunce až polostín
Voda:vyšší nároky na vlhkost, pravidelná zálivka
Hnojení:nevyžaduje hnojení, zajistěte jí ale výživnou vápenitou půdu
Přesazování:přesazuje se z volné půdy do nádob na podzim, lze pěstovat v květináči
Letnění:venkovní rostlina
Tip:vděčná a nenáročná

Jak pěstovat bazalku

Bazalka patří mezi jednoleté rostliny, které je nutné každoročně vysévat. Daří se jí lépe v květináči než ve volné půdě. Na konci léta květináč s rostlinou přeneste do interiéru. Ze záhonu ji přesaďte do květináče.

Tvoří 20 – 60 cm vysoké lodyhy, které se větví. Listy jsou řapíkaté, obvykle mají zelenou barvu, někdy jsou červenofialové. Existují i druhy s kadeřavými listy. Kvete od května do srpna až září, dle počasí a podmínek. Má bílé, krémovérůžové květy seskupené v hroznu. Celá rostlina je silně aromatická.

Výsev bazalky ze semínka

Kromě venkovní zahrádky se bazalce daří v truhlících na oknech, na balkoně či v bytě, ale v tom případě pak potřebuje dostatek světla a tepla. V květináči na okně poslouží bazalka jako repelent proti hmyzu a otravným mouchám.

Předpěstování zahajte už v březnu či dubnu. Nádoby na semínka nejprve naplňte organickým kompostem a přimíchejte trochu perlitu, aby zajistil provzdušnění a lepší růst rostlin. Semínka zasejte řídce a jen je zlehka přitlačte prstem.

Přesazování a výsadba bazalky

Dbejte po výsevu na to, aby substrát nevyschnul pravidelným zavlažováním. Za 3 týdny vzrostlé rostlinky přesaďte do větších truhlíků či nádob, anebo koncem května přímo na záhon. V samozavlažovacích truhlících budete mít zálivku pod kontrolou.

Bazalka nesnáší přízemní mrazíky, zvolte proto k venkovnímu sázení dobu až po zmrzlých. Půda musí mít dostatek vápníku, kyprosti a humusu. Bazalka je náročná na živiny. Při přesazování ji vytáhněte lehce za listy a dejte pozor, ať nepoškodíte kořínky. 

Kam zasadit bazalku

Na zahrádce pěstujte bazalku vedle rajčat či okurek, protože má ráda stejně bohatou půdu, pravidelné zalévání a nesnáší kropení listů. Ochráníte tak rostliny před padlím. Navíc vám bazalka zvýší vůni, aroma i chuť rajčat.

Pravidelná zálivka

Ideálním prostředím je pro bazalku prosluněné stanoviště a dlouhé slunné léto. Nemá ráda chlad ani vítr a velmi citlivá na zmíněný mráz. Nezapomeňte bazalku dobře a pravidelně zalévat. Nesmí vyschnout, protože by jinak měla kožovité listy a nebyla křehká. Škodí jí ale i nadbytečná zálivka a přelití.

Pokud se delší dobu chladno a zima, a k tomu se přidá vlhké počasí, trpí plísněmi. Při zalévání si dávejte pozor, abyste nepokropili listy. Rostlinky chraňte také před deštěm, jinak se tvoří na listech černé skvrnky. Zalévejte ráno a večer.

Zaštipování bazalky

Aby vám rostlina bazalky vydržela co nejdéle, při postupném dorůstání ji zaštipujte, aby nevykvetla. Odštipujte mladé lístky a vrcholky výhonů, aby začala košatit.

Použití bazalky

Bazalka znamená v řečtině král. Už dříve byla velmi ceněna. V kuchyni patří mezi jednu z nejpoužívanějších bylinek a výborně se hodí k masu, rybám, do salátů, těstovin, pomazánek i k výrobě pesta. Čerstvá bazalka se hodí k pokrájeným rajčatům do salátů. Spolu s olivovým olejem a solí tvoří dokonalou harmonii chutí. Je zcela nepostradatelnou ingrediencí do italské pochoutky zvané pesto, která se používá hlavně do těstovin nebo jako marináda.

Účinky bazalky

Povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení, odstraňuje pocit přejedení i nadýmání. Působí také mírně projímavě. U kojících žen podporuje tvorbu mléka, ale v těhotenství se její konzumace nedoporučuje. Po uříznutí ji ihned zpracujte, protože rychle ztrácí chuť. V Itálii a Anglii je bazalka symbolem toho, že je dívka nezadaná. V Itálii si ji dívky zaplétaly do vlasů, v Anglii si ji zase zavěšovaly do okna.

Kdy sbírat a sklízet bazalku

Ideálním obdobím sběru je ještě před rozkvětem prvních květů. Listy uchovávejte čerstvé, sušené nebo mražené, anebo v podobě pesta. Čerstvé listy uchováte krátce v igelitovém sáčku v lednici. Déle vám vydrží naložené v olivovém oleji nebo v octě. Listy můžete jemně rozmixovat s trochou vody je dát zmrazit do tvořítka na led. Až zmrznou, přendejte je do igelitového pytlíku do mrazničky.

Jak sušit bazalku

Listy sušte na tmavém stanovišti, aby neztratily svou zelenou barvu. Sušená bazalka totiž velmi snadno přijímá vlhkost z okolí a tím ztrácí své aroma a úplně stejně reaguje na světlo. Teplota při sušení by neměla přesáhnout 35 °C. Skladujeme ji v tmavé, uzavíratelné, vzduchotěsné nádobě.

Kde koupit semínka/rostlinu

Zakoupit si můžete semínka i rostliny. Semínka i hotové předpěstované rostliny sežene v hobby marketech, zahradnictví, zahrádkářských potřebách či v květinářství. Můžete si je vybrat i online, ale rostliny vždy doporučujeme vybírat spíše osobně.                             

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.