Violka/Maceška

Český název rostliny: Maceška

Latinský název rostliny: Viola sororia 

Rod Viola zahrnuje mnoho druhů. Rozdíl mezi maceškami a violkami není přesně definován. Violky jsou však nižší, kompaktnější a s drobnějšími květy než macešky. Často také mají jednobarevné květy. Fialky jsou oproti maceškám a violkám mnohem menší a v menší paletě barev. Pokud zvolíte správné druhy, macešky vám pokvetou v zahradě od jara až do zimy.

Jde o jedinou kvetoucí rostlinu, která zahrnuje snad všechny barevné odstíny a jejich kombinace, které si dokážete představit, včetně černé barvy květů. V bohaté paletě barev chybí jen zelený odstín. Květ se skládá z pěti okvětních lístků. Dva jsou vrchní, jeden spodní a dva postranní. Některé druhy violek mají uvnitř květů tmavou masku. Macešky, violky i fialky se pěstují se na záhoně jako letničky, dvouletky, trvalky i skalničky. Květy zpestří záhony, skalky, truhlíky i nádoby.

Základní informace o macešce:

Typletnička, dvouletka, trvalka, skalnička
Čeleďviolkovité, Violaceae
Původmírný klimatický pás
Výška10 – 30 cm
Tvartrs
Tvarování / řezkvěty i listy se hodí i k řezu do malých aranžmá
Doba kveteníneúnavně kvetou téměř po celý rok podle druhu a sadby
Květněkteré vonné, jiné nevoní, přívěsky kališních lístků jsou větší
Barva květuzahrnuje všechny odstíny barev a jejich kombinací: bílá, modrá, žlutá, krémová, oranžová, růžová, fialová, vínová, purpurová, červená, černá
Listokrouhlé až okrouhle vejčité listy
Barva listuzelená
Plodtobolka
Atraktivitakvět
VyužitíViolka vonná je aromatická rostlinka vykvétající brzy z jara a kvetoucí až do zimy. Kvete ve volné přírodě i v polostínu zahrad. Droga z oddenku působí močopudně, protirevmaticky, usnadňuje vylučování hlenů i odkašlávání a ve formě obkladů pomáhá hojit rány. Květy jsou jedlé, vhodné do salátů a nápojů.
Trvanlivosttrvalky vydrží řadu let, dvouletky kvetou až v druhém roce a letničky se po odkvětu ze záhonu likvidují
Ostatnínenáročná na pěstování

Další druhy rostliny

Trvalky:

  • V. calcarata fialka skalková – výška až 10 cm, drobné listy na okrajích vroubkované, květy mají fialovomodrou barvu a světlý střed
  • V. sororia – fialka motýlkovitá – výška až 15 cm, srdčité listy vyrůstají z hlízky, květy nevoní, jsou ve fialových odstínech, mezi známé druhy patří bílá Albiflroa nebo Freckles, s bílými květy s fialovými skvrnami
  • V. odorata – violka vonná – drobné fialové vonné květy kvetoucí od března do dubna, mezi známé druhy patří bílá Alba, červená Rubra a modrofialová Queen Charlotte
  • V. papilionacea – violka floridská – kvete od dubna do května, má bílé květy s modrými skvrnami
  • V. labradorica – violka labradorská – kvete od dubna do června, má modrofialové květy
  • V. canina – violka psí – kvete od dubna do května, má modré květy

Dvouletky:

  • Viola x wittrockiana – maceška zahradní – kříženec, výška až 30 cm, má vejčité listy s vroubkovaným okrajem, z úžlabí listů vyrůstají stonky s jedním květem, kvete na jaře a na podzim, květy jednobarevné nebo vícebarevné
  • V. cornuta – violka rohatá – výška až 20 cm, květy drobné, vícebarevné, kvete od května do července a od října do listopadu, mezi známé druhy patří bílá Alba, bílomodrá Blue Splash, světle modrá Boughton Blue a Helen Mount, bílorůžová Fiona, fialovočervená Molly Sanderson, růžovofialová Victoria Cawthorne, žlutá Gazelle a Little David, téměř černá Penny Black

Jak pěstovat macešky

Náročnost na pěstování:  nenáročná, ideální je slunné stanoviště či do polostínu
Teplota:dvouletky a trvalky přezimují
Vlhkost:adaptovaná na naše podnebí, půdu udržovat vlhkou
Množení:trvalky množíme na podzim dělením, v létě řízkováním
Zemina:běžný zahradní substrát
Škůdci:chorobami netrpí, mohou je napadnout mšice a slimáci
Světlo:nejlépe roste v polostínu
Voda:vyžaduje pravidelnou zálivku
Hnojení:běžné hnojivo na kvetoucí rostliny pro podporu květů
Přesazování:letničky vyséváme pod sklo od února do dubna, na záhon vysazujeme v květnu, dvouletky vyséváme od června do července, trvalky dělíme a řízkujeme
Letnění:venkovní rostlina
Tip:jedna z nejvděčnějších a nenáročných kvetoucích rostlin

Kdy a kde sázet

Vyvinuté kvetoucí rostliny vysazujte v teplejších polohách na venkovní záhony či do nádob na terasy od poloviny dubna. V nižších polohách, kde hrozí ještě přímrazky, vysazujeme po zmrzlých mužích a sázíme v polovině května ve sponu 20 x 20 cm. Maceškám vyhovuje rozptýlené sluneční světlo a propustná půda, dostatečně zásobená živinami a s pravidelnou závlahou. Nesnášejí přímé slunce a sucho.

Jak sázet 

  • letničky vyséváme pod sklo od února do dubna, na záhon vysazujeme v květnu, aby kvetly v létě
  • dvouletky vyséváme od června do července, aby kvetly na jaře
  • semínka dvouletek i trvalek můžeme také vysévat na přelomu srpna a září doma nebo do skleníku, kde teplota neklesne pod 15 °C, nasazovat poupata začnou během února a března, v dubnu je můžete začít vysazovat na záhony nebo do nádob, pokvetou nám až do pozdního podzimu

Jak o rostlinu pečovat      

Macešky mají rády lehkou propustnou půdu a polostín, protože nemají rády přímé slunce a letní žár. Potřebují pravidelně zalévat, ve větších teplech i 2x denně. Můžete občas odplevelovat a prokypřit záhon a pro podporu kvetení je můžete přihnojovat tekutými hnojivy na kvetoucí rostliny jednou za 14 dní.

Jak zastřihávat/prostřihávat

Macešky nijak tvarovat nemusíte. Květy i listy se však hodí i k řezu do malých aranžmá. Dobře také snáší řez při řízkování a netrpí ani při dělení trsů.

Přesazování     

Pokud je přesazujete i s kořenovým balem a dopřejete jim pak pravidelnou zálivku, velmi dobře zakoření.

Řízkování/množení   

  • Trvalky množíme na podzim dělením, v létě řízkováním.

Pěstování rostliny na balkoně   

Macešky lze velmi dobře pěstovat v truhlících a nádobách na balkonu i terase. Doporučujeme zvolit samozavlažovací nádoby kvůli zajištění pravidelné zálivky a pravidelně přihnojovat pro podporu květů a prodloužení doby kvetení.

Účinky rostliny / Zdravotní přínos              

Violka trojbarevná – Viola trikolor roste volně podél polních cest a polí,obsahuje éterický olej, jehož součástí je mimo jiné kyselina salicylová a violaquercitrin, flavonové glykosidy, třísloviny, saponiny, flavonoidy, karotenoidy, rutin, sliz či minerální látky. Má podobné, ale silnější účinky jako violka vonná – viola odorata. V. trikolor pomáhá na čištění krve, kožní choroby a dýchací cesty. Okrasné druhy se pro použití v lidovém lékařství nehodí.

Violka má příznivé účinky na dýchací orgány, zmírní kašel a rozpouští hleny při chřipce a nachlazení. Čaj z violky trojbarevné je mírně močopudný, pomáhá při zánětech močového ústrojí, podporuje látkovou výměnu, přispívá k čištění krve a zmírní nadměrné pocení. Má protizánětlivé účinky, zabírá na akné, ekzémy, vyrážky a hnisavé rány. Zevně se používá ve formě tinktury nebo odvaru, kterými se potírají nebo omývají postižená místa. Čerstvá a podrcená nať se přikládá na těžce se hojící rány a vředy.

Recepty/Využití

Čaj díky slizovým látkám uklidňuje zanícené a suché sliznice, čistí pokožku a zmírňuje kožní potíže. Nejchutnější čaj je z čerstvých květů, můžete však přidat i pár listů. Hrst květů zalijte 500 ml vody teplé 60 °C, čaj přikryjte a nechte louhovat 5 minut. Pak sceďte, vypijte nebo použijte k péči o pokožku.  Můžete si jej přidat i do koupele. Květy se dají přidat do salátů a nápojů jako krásná a zdravá ozdoba.

Violkový krém pomáhá na popraskané paty, dobře zmírní bolest hojících se jizev a urychlí hojení. Doporučuje se po operacích prsou a ozařování. Vezměte 250 g vepřového sádla a 2 velké hrsti celých květů violky. Vložte květy do hrnce na rozehřáté sádlo a na slabém plameni nechte 3 minuty orestovat. Stáhněte z plamene a nechte do druhého dne uležet. Pak směs jen ohřejte, ať se rozpustí a lžící propasírujte přes plátýnko vložené do sítka. Plátno se směsí pořádně vymačkejte. Přeceďte trychtýřem do kelímků od krému a po vystydnutí uložte v lednici.

Kde koupit semínka/rostlinu

Semínka, předpěstované sazeničky i hotové rostliny sežene v hobby marketech, zahradnictví, zahrádkářských potřebách či v květinářství. Můžete si zakoupit i rostliny v závěsných nebo okrasných nádobách. Semínka si můžete vybrat i online, ale rostliny spíše doporučujeme vybírat osobně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.