Postavit si vlastní, nebo koupit již hotovou domácí udírnu?

Sedíte si takhle na své zahradě a všude kolem se line příjemná vůně uzeného masa. Snídat domácí uzenou šunku, pochutnávat si na uzených sýrech, zkoušet experimentovat s uzením ryb nebo si připravit vlastní sušené hovězí. Vysnili jste si takový obrázek? Pak jistě přemýšlíte, do jakého typu udírny chcete investovat.

Když uvažujete o vlastní domácí udírně, máte dvě možnosti. Zkusit si postavit vlastní, nebo si koupit již nějakou hotovou. Pokud nejste extra zručný kutil, do stavby vlastní udírny se raději nepouštějte. Zděné domácí udírny mají sice velký objem, dobře akumulují teplo, s jejich postavením však pravděpodobně budete potřebovat pomoc odborníka.

Dřevěná či plechová udírna?

Pak existují udírny ze dřeva. I ty lze zhotovit svépomocí, můžete je ale také koupit již hotové. Dobře vypadají a izolují, na druhou stranu vyžadují pečlivější údržbu a neumožňují udit při vyšších teplotách.

Třetí možností je pořídit si udírnu z plechu. Taková nerezová domácí udírna je velmi praktická. Kromě běžného čištění a umývání nepotřebuje žádnou speciální údržbu, velmi rychle se roztápí a díky tomu, že nerezaví, vám vydrží klidně i 10 nebo 15 let. Na rozdíl od dřevěné vám taky neshoří. Oproti zděné má menší objem, pro domácí uzení je však několik kilogramů masa (některé modely až 35 kg) dostačující. Plechová udírna je také mobilní, takže když se rozhodnete změnit vzhled vaší zahrady, může se udírna stěhovat také.

V nerezové udírně lze topit elektricky či dřevem. Umí produkovat teplý i studený kouř. Uzení v ní je velmi ekonomické. Za jednu hodinu si vystačíte se spotřebou elektřiny ve výši 5 Kč, a 500 g drtě či pilin vydrží až 8 hodin uzení. Plech navíc nepřenáší pachy, takže není problém udit nejprve například ryby a hned po nich jiné maso. Pokud si zvolíte jednoplášťovou plechovou udírnu, připravte se na to, že bez nějaké izolace si v zimě moc nezaudíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.