Hluchavka: Její druhy a léčivé účinky

Hluchavce se lidově říká kopřiva hluchá. Na rozdíl od kopřivy nepálí a má jiný tvar i barvu květů, má však podobné blahodárné účinky. Z hluchavky se sbírá kromě listů a nati i květ.

Hluchavky a jejich druhy

Hluchavek je více druhů. Neznámější je hluchavka bílá a hluchavka nachová. K vnitřnímu užití se sbírají květy, zejména na čaj, k vnějšímu použití zase nať a listy. Nejvhodnější doba sběru je u hluchavky od května do září.

Využití hluchavky

Drobné květy hluchavky se spíše přidávají do čajových směsí spolu s ostatními bylinami, hlavně s meduňkou, třezalkou, dobromyslí, kozlíkem a andělikou. Na zahradě vám však může růst i mnoho jiných rostlin, třeba řeřicha a chryzantéma. Mladé listy hluchavky můžeme dát na jaře do salátu, pomazánek nebo místo zelené petrželky do polévky. Květy se hodí ke zdobení sladkých pokrmů.

Co obsahuje květ i nať hluchavky

Květy hluchavky obsahují sliz, třísloviny, glykosid, antioxidanty, éterické oleje, minerály a vitaminy. Nať hluchavky je na mikroživiny ještě bohatší a obsahuje hlavně zinek, křemík, vápník a železo.

Vliv hluchavky na zdraví

Díky výše zmíněným prvkům, zejména železu, je vhodná pro ženy při silné a bolestivé menstruaci a únavě. Má příznivé účinky na reprodukční orgány u mužů i u žen, prospívá při různých gynekologických zánětech či výtocích, posiluje dělohu a pomáhá při potížích s prostatou i inkontinencí u starších lidí.

Podporuje funkci ledvin a jater i očistu těla, při zánětech močového měchýře či ledvin, působí močopudně a urychluje odvádění škodlivých látek z těla. Pomáhá na trávení, peristaltiku, zácpu i průjem a podporuje tvorbu žluči. Čaj z květů díky slizu podpoří odkašlávání. Pomáhá při nespavosti, potížích s usínáním i nervozitě.

Účinky hluchavky na pokožku

Ze sušené nati a listů se dělají obklady a koupele pro urychlení hojení drobných poranění kůže. Díky tříslovinám má hluchavka i stahující účinky a využívá se při akné a mokvajícím ekzému ve formě obkladů a omývání postižených oblastí.

Výtažky z hluchavky se používají i v kosmetickém i farmaceutickém průmyslu do protizánětlivých a zklidňujících produktů. Z květů hluchavky se dá vyrobit pleťová voda pro minimalizaci rozšířených pórů, zánětlivé projevy a zmírnění akné.

Nať se dá přidat do koupele proti hemoroidům a mykotickým onemocněním. Pomůže při nepříjemném svědění, pálení a prasklinkách na konečníku. Sušená kytice z hluchavky zavěšená ve skříni odpuzuje šatní moly. Zkuste si ji tedy vypěstovat na zahradě.

Čaj z hluchavkových květů

Na čaj z hluchavkových květů dejte 1 lžičku sušených květů na 250 ml vroucí vody. Nechejte 5 až 10 minut odstát a pak přeceďte. Při akutních problémech popíjejte 2 až 3x denně. Po 3 týdnech si dejte pauzu. Na pleťovou vodu nechte nálev vyhladnout a použijte na pleť. Pro koupel si připravte 20 až 30 celých sušených nebo čerstvých hluchavek, přelijete 3 l vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Pak směs přeceďte a nálev přidejte do vody ve vaně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.