Jak vybrat ohřívač teplé vody?

Ve chvíli, kdy v domácnosti nemáte centrální připojení na teplou vodu, je na místě uvažovat nad tím, jak problém vyřešíte. Jako účinné se jeví pořízení ohřívače teplé vody. Existuje přitom řada modelů.

Průtokový ohřívač

První možností je volba průtokového ohřívače vody. Běžně se pro něj vžil pojem karma. Jde o zařízení, které se po instalaci (zpravidla na stěnu místnosti) připojí k trubkám s vodou. Ta je následně při průtoku ohřívána plynovým hořákem. Alternativou jsou elektrické průtokové ohřívače, kdy vodu na požadovanou teplotu zahřívá elektrická spirála.

Zásobníkové ohřívače

Ještě lepším a mnohdy efektivnějším řešením je zásobník teplé vody. Jeho výhodou, jak už ostatně z názvu vyplývá, je fakt, že dokáže zadržet desítky litrů teplé vody, které jsou pak ihned připravené k použití bez nutnosti okamžitého ohřívání.

Pro větší domácnost se vyplatí investovat do zásobníkového tlakového ohřívače vody, tedy klasického bojleru, který instalujete do koupelny, případně třeba do sklepa, pokud jím disponujete. Bojlery se dají pořídit v mnoha velikostech, do domácností se klasicky využívají bojlery s objemem minimálně 50 litrů.

Další možností pro ohřev vody v domácnosti jsou beztlaké zásobníkové ohřívače. U nich počítejte s tím, že vám rozvedou teplou vodu jen do jednoho místa. U bojlerů, zejména těch velkoobjemových, se dá voda rozvést po celém domě. Beztlaký zásobníkový ohřívač vody má ale výhodu v menších rozměrech, proto se vám bez potíží vejde třeba pod umyvadlo. Kromě toho je i levnější. Hodí se tak například do menších domácností, potažmo na chaty a chalupy.

Na co si dát pozor?

Ohřívače vody vždy vybírejte dle svých potřeb. Je zbytečné investovat do bojleru s objemem 100 litrů, když bydlíte v malém bytě. Jednalo by se o zbytečně neekonomické řešení, které by vás stálo peníze. Všímejte si rovněž výkonu, respektive spíše příkonu. Ovlivní celkové náklady na provoz zařízení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.